Seleccionar pàgina

Olla Barrejada amb Baldanes de Arroç i Baldanes de Ceba

Olla Barrejada amb Baldanes de Arroç i Baldanes de Ceba

 

Com en el cas de la “Paella” la paraula “Escudella”u “Olla Barrejada”, es refereix al recipient amb què, a l’edat mitjana se servien les sopes i els plats amb salsa, que es menjaven amb pa. Més tard, es va passar a designar-ne el contingut.

Es una olla senzilla, nutritiva que s’oficiava en moltes cases modestes del poble més pla, no obstant això la primera escriptura sobre aquest plat data de 1336, i s’extreu d’unes ordenances donades pel príncep Umbert de Vienés, nét del rei de Nàpols. L’escudella es feia en tots els estrats socials.

L’escudella u Olla Barrejada, és un brou típic de Catalunya i, essencialment, es tracta del mateix plat que el “putxero i pilotes” o “caldo i pilotes” del País Valencià. Prové de l’ebullició de la carn d’olla amb llegums com cigrons, patata i col. També s’hi sol afegir ceba o porro, api, pastanagues i un o dos grans d’all. Com que és un plat calent se sol consumir a l’hivern.

 

Ingredients (4 persones) de la recepta de Olla Barrejada amb Baldanes de Arroç i Baldanes de Ceba:

 

1 Os de vedella
1 Os d’espinada de porc
1 Carcanada de pollastre
2 Colls de pollastre
2 Ales de pollastre
Pedrers de pollastre
1 Tall de cansalada
2 Baldanes de Ceba
2 Baldanes d’arroç
1 Patata
1 Pastanaga
1 Tros d’Api
1 Porro
1 Nap
Un tros de col
Cigrons cuits (amb el seu suc)
2,5 l. Aigua
Sal
Un parell de grapats de fideus gruixuts i arròs

 

Elaboraciò de la recepta de Olla Barrejada amb Baldanes de Arroç i Baldanes de Ceba:

 

Posarem l’aigua, la sal, els menuts de pollastre nets i els ossos a bullir durant un parell d’hores a foc lent.
Mentrestant tallarem totes les verdures ben petites, la cansalada també la farem a trossos petits.
Passada l’hora traurem el tall de l’olla i posarem en el caldo totes les verdures i la cansalada que haurem tallat deixant que bulli mitja hora més. Després afegirem la pasta i l’arròs, bullint-ho de 15 o 20 minuts més , rectificarem la sal, i si cal afegirem més aigua. En l’últim moment hi afegirem els cigrons, amb una mica del seu suc, i les Baldanes d’arroç i les Baldanes de ceba, atravesades per un palillo per a que no es reventin, si vols pots tallarla a trossos, jo prefereixo les Baldanes senceres, però això va a gustos.

I a punt per gaudir! Que vagi de gust!

 

i això és tot, espero que us agradi, bon profit i millors baldanes !!